inapoi la DESIGN INTERIOR
NORDULUI

Design interior: Laboratorul de Arhitectură, www.laboratorul.ro
Execuţie mobilier: LINIA Furniture
Arhitecţi: Laurenţiu Stănescu, Radu Bubulete
Colaboratori: Moir, Luminna
Tip: apartament 3 camere
Suprafaţă: 180 mp
Locaţie: Bucureşti
An execuţie: 2015
Stil: eclectic (mix de elemente minimaliste, bauhaus şi art deco)

Context
Amplasat într-un cartier din nordul Bucureştiului, apartamentul Nordului este un proiect de amenajare de lux. Clientul este o femeie tânără, cu personalitate, care ştie ce îşi doreşte. Apartamentul are 3 camere şi o suprafaţă generoasă de 180 mp, împărţit în zona de zi şi de noapte, cele două fiind conectate printr-un hol lung. Zona de zi deţine o suprafaţă foarte mare, comparativ cu cea de noapte, unde dormitoarele au suprafeţe relativ mici, dificil de mobilat, fără nişe ce puteau fi transformate în spaţii de depozitare ulterioare, şi cu pereţi ce prezintă goluri. Astfel, necesităţile de amenajare au devenit crearea unei unităţi între toate funcţiunile apartamentului şi utilizarea la maximum a spaţiului, ţinând cont de tipologia şi nevoile clientului.

Concept şi execuţie
Stilul amenajării este unul eclectic, în care elementele minimaliste sunt alăturate celor bauhaus şi art deco. Clienta a dorit o atmosferă inspirată din pavilionul Mies van der Rohe, redată prin scaunele Barcelona aflate pe fundalul unei pietre naturale translucide (onyx tiger). Touch-ul art deco este uşor vizibil la nivelul decoraţiunilor (accesorii de lemn natural precum figurine, coş de fructe, sculpturi; elemente din alamă ce îmbracă placarea TV unit-ului din living; covor din piele de zebră naturală), conferind o aură chic şi caldă.

Cele trei zone au fost fragmentate prin două panouri mobile care se regăsesc la cele două capete ale holului, demarcând trei zone clare, care susţin nevoia de intimitate: zona de zi, zona de noapte şi zona de acces. Pentru o senzaţie de continuitate s-a creat un efect la nivelul tavanelor prin realizarea unor scafe luminate ce unesc zona de zi cu cea de noapte, vizibile când panourile sunt deschise. Elementele unificatoare se regăsesc şi în corpurile de iluminat cu faţete triunghiulare, uşor de identificat în toate zonele principale.

Suprafaţa excesiv de generoasă a zonei de acces a fost mişcorată prin placarea integrală a pereţilor aflaţi pe partea cu uşa de intrare. Placarea a fost realizată cu MDF crem mat, cu frezări decorative în suprafaţă, cu rolul de a masca spaţiile de depozitare.

Zona de zi este de tip open space, cu geamuri înalte, în care livingul spaţios, cu acces la o terasă de 15mp, este în strânsă legătură cu bucătăria deschisă. Amenajarea livingului are drept piesă de rezistenţă placarea cu lemn, ce găzduieşte TV unit-ul şi biblioteca. Masivitatea suprafeţei placate cu lemn (10m liniari x 3m înălţime) a fost întreruptă de elemente decorative din alamă cu rol structural pentru etajere.

Bucătăria, din MDF crem lucios şi placări cu marmură Namibian rose, prezintă linii de design minimaliste şi are o configuraţie în forma de L, având o insulă centrală cu rol de spaţiu de preparare şi de dining. Dimensiunile insulei (3,5m lungime x 1m lăţime) permit amplasarea a 6 scaune Tom Dixon. Corpurile de iluminat Pyramide, în număr de 3, au faţete triunghiulare şi luminează cald şi subtil centrul insulei.

În zona de noapte se regăsesc cele două dormitoare, dormitorul matrimonial şi cel pentru oaspeţi cu băile aferente. Dormitorul principal uimeşte prin spătarul patului, gândit ca o placare, care porneşte din parchetul masiv şi se continuă în partea de sus cu o scafă de lemn. Noptierele cu suprafeţe oglindă şi masa de toaletă, având picioare cu siluetă fină, inspiră eleganţă şi feminitate. Şemineul şi TV unit-ul sunt încastrate dintr-un simţ practic şi discret, realizate chiar de către arhitecţi, pentru a nu lua din spaţiul util şi pentru a creea unitate.

Băile au linii simple, având pereţii placaţi cu travertin şi pardoselile din marmură neagră. S-au creat o serie de depozitari, cu feţe din oglinzi, cu rol atât funcţional (depozitări ascunse), cât şi estetic (efect de mărire a spaţiului). Luminile direcţionale evidenţiază materialele utilizate, dar şi obiectele sanitare minimaliste.

Mobilierul a fost realizat la comandă de LINIA Furniture, divizia de mobilier a Laboratorului de Arhitectură.

Şi „Nordului”, asemenea apartamentului „La linie”, a atras atenţia presei de design, iar publicaţii precum Igloo sau Concept Casa au ales să îl prezinte în paginile lor.