inapoi la ARHITECTURA
CLINICA STOMATOLOGICA IZVOARELE

Arhitectură: Laboratorul de arhitectură
Arhitecţi: Cristina Stroe
Tip: spaţii publice, clinici, spitale
Suprafaţă: 150 mp
Locaţie: Izvoarele, Giurgiu
An execuţie: 2014
Stil: minimalist cu elemente tradiţionale româneşti reinterpretate

Context
Scopul acestui proiect este de a face funcţională o clinică dentară ce îşi va oferi serviciile în regim non-stop membrilor comunităţii din Izvoarele. În special în zonele rurale, conştientizarea importanţei sănătăţii dentare este destul de redusă. Fiind situată în mediul rural, una dintre provocările acestui proiect a fost integrarea clinicii în peisajul autohton. Un scop secundar al acestui proiect îl reprezenta crearea unui spaţiu ca loc de întâlnire pentru comunitate.

Concept şi execuţie
Pentru a conserva stilul arhitectural tradiţional a fost utilizată prispa, element tradiţional românesc, ce reprezintă un centru de interes şi ajută la crearea unei treceri line dinspre exterior către interior. Prispa poate fi, de asemenea, o zonă de interacţiune.

Elemente, precum tradiţionalele cărămizi din lut şi structurile de lemn care îmbracă clădirea, sunt reinterpretate pentru a păstra autenticitatea locului.

Spaţiul nu reprezintă o clinică convenţională, ci un spaţiu prietenos. Din dorinţa de a convinge oamenii să îşi depăşească teama de dentist, cât şi de a-i educa, s-a născut o cameră multifuncţională pentru adunări cu diferite scopuri, precum seminarii despre sănătate şi igienă.