inapoi la ARHITECTURA
CASA CUBIK

Arhitectură: Laboratorul de arhitectură
Arhitecţi: Diana Nitreanu
Tip: rezidenţial, locuinţe unifamiliala P+1
Suprafaţă: 220 mp
Locaţie: Sisesti, Bucuresti
An execuţie: 2016
Stil: minimalist

Context
Acest proiect indraznet s-a nascut din dorinta directa a beneficiarului de a conecta spatiul interior cu cel exterior, cat si crearea unei povesti pe care o descoperi pe masura ce traversezi spatiul, fara a demasca intregul dintr-o data, ci treptat, intampinand mai multe “surprize”. Pe langa aceste aspecte, beneficiarul a dorit in mod expres o zona de dormit deschisa catre living, fara pereti de compartimentare.

Concept şi execuţie
Rezultatul a fost compunerea unui “ecran” opac pe postul fatadei principale, subtila si intima, ce nu te lasa sa ghicesti ce se afla in spate sau daca se afla ceva si ce gazduieste. Golurile fatadei lasa sa primeasca lumina in dormitorul de oaspeti, hol si casa scarii.
Partea din spate este compusa din 3 cuburi albe extrudate, în esență, care arata ca si cum au fost niste zaruri aruncate la intamplare ce s-au oprit unele peste altele, in mod neintentionat.
Volumele albe deschid comunicarea interiorului cu exteriorul, orientate catre curtea din spate ce descrie oaza de relaxare si intimitate pe care beneficiarul si-a dorit-o, departe de ochii privitorilor.
Arhitectura casei este minimalista, incadrandu-se in categoria de modele de casa in perfecta armonie cu imprejurimile, punand accent pe senzitivitatea designului cu linii curate. Rezultatul acestei abordari estetice nu reflecta neaparat folosirea unor metode elaborate, tehnologie avansata sau materiale specifice, ci doar un proces rational si simplu, concluzia putand fi cu usurinta remarcata.
Jocurile cuburilor albe au mai degraba abilitatea de a sugera contururile volumului general decat de a ni le arata. Lumina care patrunde prin acestea estompeaza muchiile obiectelor, facandu-le sa arate de parca s-ar dizolva in spatiu.
Pardoseala continua din lemn de stejar are un efect similar, accentuand un anumit traseu, din interior catre exterior, legand o conexiune cu zona gradinii din spatele casei.

Lumina este una dintre principalele aspecte ale proiectului, in arhitectura cat si in designul interior al casei. Alte elemente cheie ce descriu proiectul sunt lumina directa, indirecta, difuza, punctele de lumina care maresc spatiul, reflecta culorile, lumineaza anumite obiecte de mobilier, orientarea, plasarea ferestrelor și umbrirea, exploatarea soarelui pentru încălzire și răcire pasivă. Este foarte interesant de observat ca prin utilizarea filtrelor de lumina, materialelor foarte deschise, golurilor mari sau a luminii difuze, volumele par sa sfideze legile gravitatiei.

Din punctul de vedere al distribuirii functiunilor, acestea au fost gandite astfel incat zona parterului sa fie in principal de tip open-space, gazduind livingul, locul de luat masa si bucataria fiind in stransa legatura in interior, cat si cu exteriorul (gradina). Tot la nivelul parterului se afla dormitorul de oaspeti si baia acestuia dotata cu spalatorie.
Zona etajului distribuie functiunile de noapte si anume, doua dormitoare matrimoniale, fiecare cu baia si dressingul sau.
Punctul de interes al compozitiei functiunilor il prezinta dormitorul deschis din care se poate vedea zona livingului fara a fi inconjurat de pereti, cu acces direct din parter printr-o scara aditionala, special gandita pentru el. In viitor, acesta are posibilitatea de a fi inchis.