inapoi la ARHITECTURA
CASA TUB

Arhitectură: Laboratorul de Arhitectură
Arhitecţi: Raluca Crintea
Tip: rezidenţial, locuinţă unifamilială P+1
Suprafaţă: 165 mp
Locaţie: Sămârcaşi, Ilfov
An execuţie: 2015
Stil: minimalist

Context
Tub este un proiect de casă modernă din structură de lemn, ce aparţine unei familii cu trei membri. Forma îngustă a terenului conduce către o formă pe lung a planului casei.

Concept şi execuţie
Designul interior al casei este aerisit şi permite o axă de vizibilitate ce traversează parterul de la terasa livingului până la bucătărie. Accesul se face printr-un hol pătrat ce dă senzaţia de cub, din care se face distribuţia spre celelalte funcţiuni ale locuinţei.

Parterul găzduieşte zona de zi şi cuprinde livingul aflat în stânga holului ce comunică cu exteriorul printr-un perete vitrat. În bucătărie se intră din dreapta holului, amenajarea acesteia fiind una închisă prin intermediul unei uşi de sticlă pivotante. Acesta este un spaţiu important, beneficiara fiind pasionată de gătit. Chiar şi spaţiul dedicat diningului se află tot în bucătăria de formă pătrată, care este separată de grădină printr-un gol vitrat, ce permite şi luarea mesei în aer liber, atunci când se doreşte. Din acest spaţiu se accesează camera tehnică şi beciul poziţionat sub bucătărie.

Etajul cuprinde dormitorul matrimonial, cu un dressing spaţios, dormitorul copilului şi biroul, cu rol de cameră de oaspeţi.
Volumul exterior al clădirii a fost împărţit în 2 registre orizontale aflate în contrast: parterul cu placaj de piatră (ardezie) ce prezintă un joc de volume retrase sau ieşite şi etajul, o prismă albă gândită să iasă în consola pentru a proteja zonele cu goluri mari şi accesul în locuinţă.

Pentru o mai bună eficienţă termică, locuinţa beneficiază de încălzire în pardoseală.